تاریخچه کمانچه
کَمانچه از سازهای موسیقی ایرانی است. ساز کمانچه علاوه بر شکم ، دسته و سر ، در انتهای پایینی ، پایهای دارد که روی زمین یا روی پای نوازنده قرار میگیرد. نوعی از کمانچه معروف به کمانچه لری وجود دارد که پشت باز است و مردمان لر به آن «تال» میگویند.
در ایران قبل از اسلام به نام غژک نظیر آن اکنون در منطقه سیستان و بلوچستان فراوان است در سیستان غژک دارای سیم های فراوان می باشد حتی عده آنها در بعضی موارد به هفده عدد می رسد که در منطقه افغانستان هم دارای قدمت است، ساز کمانچه در منطقه لرستان هم دارای سابقه تاریخی است اصولا در لرستان تمام مردمی که به موسیقی علاقمند هستند حتما دارای کمانچه ای در خانه هستند و در آن منطقه کمانچه سازهای فراوانی وجود دارند که نوع کمانچه آنها به صورت بلندگو بوده و دهنه آن پوست و قسمت روبروی کاسه طنین پشت باز است و صدای آن خیلی با قدرت از آن خارج می گردد و معمولا مطرب ها از بلندگو استفاده نمی کنند و حتی در فضای باز هم از آن استفاده نوازندگی می شود. فارابی در کتاب موسیقی کبیر از سازی گفتگو می کند که شبیه غژک است و دارای دو سیم بوده کمان برای به صدا درآوردن آن نداشته نام این ساز رباب است که شعرای متاخر فارابی از آن یاد کرده اند رباب، سازی است شبیه طنبور، بزرگ شکم و دسته کوتاه و صفحه رویی آن به جای استفاده از چوب که هم اکنون بر روی رباب های فعلی هست از پوست استفاده می کرده اند بیشتر از پوست آهو استفاده می کرده اند (برهان قاطع) کمانچه در لرستان دارای سه سیم بوده که سیم سوم به صورت مضائف به هم می پیچیدند و در قدیم از سیم های برق استفاده می شد.
مسعود سعد سلمان در اشعارش از کمانچه یاد می کند و فرخی هم در مورد غژ یا غژک و نزهت اشعاری دارد.هر روز یکی دولت و هر روز یکی غژ هر روز یکی نزهت و هر روز یکی تارنزهت سازی است شبیه قانون به شکل مربع مستطیل که اختراع آن را به صفی الدین ازموی نسبت می دهند رباب هم در قدیم سازی شبیه به کمانچه بوده و در کشورهای بلوک شرق، به طور فراوان با نام های گوناگون که تصویر آنها در مقاله موجود است یافت می شود به خصوص در چین، ژاپن، هندوستان، مالزی، یوگسلاوی، آنگولا، اندونزی، برمه، کنیا، نپال، اوگاندا و حتی در عرب و ترک در بیشتر ارکسترهای آنها موجود است و از آنها استفاده می شود.
نخستین نشانههای تاریخی دربارهٔ ساز کمانچه در کتاب موسیقی الکبیر اثر ابونصر فارابی در سده چهارم هجری دیده شدهاست. ابونصر فارابی در این کتاب از کمانچه با نام عربی آن، رباب یاد میکند. کمانچه در دوران صفویه و قاجاریه جزو سازهای اصلی موسیقی ایران بودهاست. نخستین صدای ضبطشده کمانچه به اوایل قرن بیستم میلادی بر میگردد. ساز کمانچه به همت سازمان میراث فرهنگی در آذر ماه ۱۳۹۶ به ثبت جهانی در سازمان یونسکو رسید
کلاس های حضوری آموزشگاه موسیقی زانکو در شهر تهران برگزار می شوند. با این حال بسیاری از علاقمندان به ساز کمانچه ساکن تهران نیستند و امکان رفت و آمد به این شهر را هم ندارند. آموزشگاه زانکو در مواجهه با این مسئله اقدام به برگزاری کلاس کمانچه به صورت آنلاین و غیرحضوری کرده است.
کلاس آموزش کمانچه نوازی حضوری در شهر تهران برگزار می شود. سرفصل ها و مباحث تدریس شده در دوره کمانچه نوازی حضوری کاملا با دوره کمانچه نوازی مجازی یکسان است. و هنرجویان صرفه نظر از حضوری یا مجازی بودن دوره آموزش کمانچه، مباحث اصلی و ضروری را یاد خواهند گرفت.
در کلاس آموزش آنلاین کمانچه نوازی هنرجو به هیچ وجه نیاز به رفت و آمد و حضور فیزیکی در کلاس را ندارد. ارتباط میان هنرجو و استاد کمانچه از طریق تماس مستقیم تصویری برقرار می شود تا هنرجو بتواند به صورت زنده استاد را ببیند و به صحبت های او گوش دهد.
مدرس نیز در این کلاس ها با تکالیفی که به هنرجو می دهد پیشرفت او را به دقت تحت نظر داشته و بر اساس توانایی و سرعت پیشروی هنرجو، مباحث جدید را مطرح کرده یا مباحث قبلی را تکرار می کند.
با توجه به شرایط کنونی شیوع ویروس کرونا و همچنین راحتی و کم هزینه بودن کلاس های آنلاین کمانچه، ما به همه هنرجویان زانکو به خصوص افرادی که ساکن تهران نیستند یا مشغله زیادی دارند توصیه می کنیم در کلاس آموزش آنلاین کمانچه نوازی شرکت کنند.
آموزشگاه زانکو کیفیت برگزاری کلاس آموزش آنلاین کمانچه نوازی را به صورت صد در صدی تضمین می کند و هنرجو می تواند بدون هیچ نگرانی در این کلاس ها ثبت نام کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در دوره همین حالا فرم مشاوره رایگان دوره های موسیقی زانکو را پر کنید.
- | آموزش موسیقی
- | تاریخچه